Financieel Blog

Organisaties in de zorg moeten steeds efficiënter werken om de kwaliteit van de zorg hoog te houden. Kennis over bedrijfskunde binnen de zorg wordt daardoor ook steeds belangrijker. Daarom is ook de Master of Business Administration gespecialiseerd op het gebied van zorg en welzijn in het leven geroepen. Maar wat houdt dit nu precies in?

 

Master of Business Administration

Wanneer je een HBO Bacheloropleiding, bijvoorbeeld Bedrijfskunde, hebt afgerond, kun je ervoor kiezen om jezelf verder te ontwikkelen en je te specialiseren door een Master of Business Administration te doen. Hiermee ontwikkel je je strategisch en analytisch vermogen, maar verdiep je je ook in onderwerpen als innovatie en leiderschap tonen. 

Als je in het bezit bent van een Master of Business Administration kun je verschillende managementfuncties vervullen, zoals business operations manager of financieel manager. Deze functies zijn te vinden bij een breed scala aan bedrijven en instanties, waardoor je veel kanten op kunt met de opleiding. Heb je al een idee welke richting je op wilt? Dan kun je er ook voor kiezen om een specialisatie binnen een MBA te volgen, bijvoorbeeld zorg en welzijn. 

 

MBA met specialisatie zorg en welzijn

Met een Master of Business Administration met als specialisatie zorg en welzijn richt je je specifiek op de bedrijfskunde binnen de zorgsector. Hiermee leer je bijvoorbeeld bedrijfsconcepten in de zorg te innoveren, zorgprocessen integraal te benaderen en kijk je hoe je de zorgverlening binnen de organisatie zo efficient mogelijk kunt maken. In de zorg verandert er op dit moment veel, het is dus belangrijk dat je op de hoogte bent van actuele ontwikkelingen en dat je weet hoe je hier op moet inspelen. Dat leer je allemaal tijdens deze MBA. 

Je volgt vakken als ‘Organisatie en management in zorg en welzijn’ om een goed beeld te krijgen van de organisatiestructuur en -cultuur in de zorg. Maar je krijgt ook les over strategisch management, financieel management en humanresourcesmanagement. Door deze vakken krijg je een goed beeld van hoe het er in de zorg aan toegaat op verschillende vlakken. Wanneer dit duidelijk is, ga je verder met bedrijfskundig procesmanagement, persoonlijk leiderschap en verandermanagement. Deze fase gaat over het optimaliseren en innoveren. Hierbij wordt ook aandacht gegeven aan persoonlijk leiderschap, zodat je deze optimalisatie binnen een organisatie zo goed mogelijk kunt leiden. Bovendien is het belangrijk om een goed overzicht te hebben van de elementen die komen kijken bij zo’n innovatie, hierin krijg je inzicht bij het vak ‘Verandermanagement’. Je sluit de Masteropleiding af met een praktijkopdracht en afstudeeropdracht. 

 

Andere MBA-specialisaties

Past de MBA-specialisatie zorg en welzijn niet bij jouw ambities? Er zijn ook nog genoeg andere specialisaties binnen de Master of Business Administration. Een voorbeeld hiervan is de specialisatie sales- en accountmanagement, waarbij je je strategische visie op verkooporganisaties en leiderschap ontwikkelt. Verder kun je er nog voor kiezen om je te specialiseren in overheid, real estate, business & IT-professionals, leiderschap, facility management, humanresourcesmanagement, innovatie en verandering, financiële dienstverlening, inkoopmanagement, data sciences, leren en innoveren en nog veel meer. Er is genoeg keuze, dus lees je goed in voordat je een MBA-programma kiest. 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.