Financieel Blog

Een ISO 9001 certificering is dè toonaangevende internationale standaard voor kwaliteitsmanagementsystemen. Zeker in de sector van de financiële dienstverlening is certificering bijna onontkoombaar. Sinds er een aantal jaren geleden, na de bankencrises, steeds meer regels zijn gaan gelden voor financiële dienstverleners is het heel belangrijk om door middel van ISO-certificering te laten zien dat je bedrijf internationale kwaliteitsstandaarden hanteert. De ISO 9001 certificering en audits kun je als de moeder van veel afgeleide standaarden beschouwen. De historie gaat terug tot 1987 en in 2015 werden voor het laatst de normen aangepast aan de nieuwste standaarden. Kortom het laat zien dat je een betrouwbare partner in zaken bent. 

Waar kan ik terecht voor een ISO 9001 certificering en audit?

Zodra deze termen googelt verschijnen er een grote hoeveelheid aanbieders. Het is raadzaam om bij meerdere partijen een offerte en informatie op te vragen. Let hierbij of er bedrijven zijn die gespecialiseerd zijn in de financiële dienstensector. Deze hebben een grote knowhow over de sector opgebouwd wat zich in kwaliteit vertaalt. Bij je aanvraag zal je moeten opgeven hoe groot je organisatie is en of er in het verleden al audits zijn geweest. Kortom er worden een aantal zaken gevraagd om een zo duidelijk mogelijke offerte af te geven die op maat gemaakt is voor je bedrijf/organisatie. Houdt er rekening mee dat er een pre-audit gehouden kan worden waarbij wordt gekeken op welk niveau het bedrijf zich bevindt. Op basis daarvan kan een duidelijk plan worden opgesteld welke zaken eventueel aanpassing en verbetering behoeven. Laat je bij je keuze voor je certificerings partner niet alleen op basis van zakelijke argumenten leiden. Voel ook bij welke partner je een klik voelt en wiens taal het beste bij de jouwe aansluit. 

Wat zijn voor mij de voordelen van een ISO 9001 certificering en audit?

De lijst met voordelen is lang. Om te beginnen worden je bedrijfsprocessen verbeterd volgens internationale standaarden. Daarmee wordt meteen de efficiëntie van je bedrijfsprocessen verhoogd en voldoe je beter aan de behoeften van je klanten. Je laat zien dat je veel waarde hecht aan kwaliteit en alles doet om op een hoog niveau te blijven. Je verbetert meteen je concurrentiepositie en maak je een risicoanalyse van je markt wat je waardevolle inzichten zal verschaffen. Door het op deze gebieden beter te doen als je concurrentie geef je je winst ook meteen een positieve impuls en laat je zien dat je een betrouwbare partner in zaken bent. Ook is ISO-certificering vaak een vereiste bij aanbestedingen. 

Wat houdt ISO 9001 in?

ISO 9001 is gebaseerd op zeven kwaliteitsmanagementprincipes. Denk hierbij aan: klantgerichtheid, leiderschap, de betrokkenheid van de medewerkers, procesbewaking, verbetering, besluitvorming en relatiebeheer. Op al deze punten worden de bedrijfsprocessen aan de ISO-normen getoetst bij de audit. Een goede zakelijk partner begeleid je hier soepel doorheen en kan van onschatbare waarde zijn. Zij hebben met meerdere bedrijven gewerkt en weten waar de meeste knelpunten zitten. Met hun deskundigheid loodsen ze je organisatie soepel door alle pijnpunten heen. De certificatie-audit bestaat uit twee fasen. De eerste fase is een vooronderzoek waarna de tweede fase, de implementatie audit volgt. De eerste fase is in feite een momentopname: waar bevindt het bedrijf zich nu en waar willen we naartoe en hoe moet dat allemaal gerealiseerd worden? Pas als de organisatie op alle vlakken aan de normen van de ISO 9001 voldoet kan certificering volgen. Toekenning van het certificaat zal altijd door een onafhankelijke, externe auditor gebeuren. Vergelijk het met een rijbewijs. Een goede rijschool zal je leren rijden maar je rijbewijs behaal je bij het CBR dat ook onafhankelijk is.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.