Financieel Blog

Tips voor het schrijven van een essay

 

Ben jij nog aan het studeren of bijna afgestudeerd? Veelal dien je een essay of afstudeerverslag te schrijven. Hierbij is een goede argumentatie en structuur belangrijk. We geven je in dit blog graag tips voor het schrijven van een goed essay. Heb je last van studiestress? Op internet kun je veel studietips vinden die je hierbij helpen.

Het kiezen van een onderwerp

 

Allereerst is het belangrijk om een onderwerp te kiezen wat jou aanspreekt en interesseert. Probeer dus de tijd te nemen om tot een leuk onderwerp te komen. Je kunt beginnen door eerst een aantal ideeën op te schrijven (brainstormen met jezelf). Een hulpmiddel hiervoor is een mindmap, waarmee je verschillende ideeën kunt uitwerken. Leg het vervolgens weer even weg en ga de volgende dag (of na een paar uur) nog eens alles bekijken. Kies vervolgens het onderwerp wat jou het meeste aanspreekt. Baken dit onderwerp vervolgens goed af en let hierbij goed op de richtlijnen van school.

 

Vooronderzoek en een stelling opstellen

Ga op zoek naar informatie over het onderwerp. Je kunt informatie vinden via de databanken van school en in de bibliotheek. Lees je zoveel mogelijk in, zodat je straks vanuit verschillende perspectieven over het onderwerp kunt schrijven. Verzamel dus zowel voor- als ook tegenargumenten. En noteer altijd de bronnen erbij!

Vervolgens ga je een stelling ontwikkelen. Dit is één zin waarbij je jouw mening over het onderwerp geeft. Je dient deze specifiek te formuleren en de stelling is juist wanneer je deze kunt onderbouwen met verschillen argumenten. Je kunt meer voorbeelden en tips over het schrijven van een essay op internet vinden. 

Inleiding van je essay

Probeer voordat je gaat schrijven al een structuur te maken, waarbij je de volgende opbouw hanteert: titelblad, inleiding, argumentatie, conclusies en bronvermelding. Vervolgens ga je starten met schrijven. Allereerst ga je de inleiding van je essay schrijven, begin met een creatieve opening en pak de aandacht van je lezer. Zorg voor een leuke opening waardoor de lezer verder wil lezen. Daarna ga je in op het onderwerp en aan het einde van de inleiding presenteer je de stelling van je essay. 

De argumentatie en conclusie

Dit is het belangrijkste deel van je essay, hierin ga je in op alle argumenten die je kunt bedenken bij jouw stelling. Meestal hanteer je een alinea per argument, maar soms loopt dit ook door elkaar heen. Probeer elk argument te onderbouwen met de bewijzen die je in de literatuur hebt gevonden hiervoor en combineer verschillende bronnen. Weerleg ook de tegenargumenten van de stelling met goede bewijzen. 

De conclusie is vervolgens dat jouw stelling van je essay juist is! 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.