Financieel Blog

De FIRE-beweging is overgewaaid vanuit de VS en nu flink in opkomst in Nederland. Misschien weet je wel dat dit iets met financiële onafhankelijkheid te maken heeft. Benieuwd wat de FIRE-beweging precies is? Of zoek je tips om financieel onafhankelijk te worden? Lees snel verder, want wij hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet.

 

Wat is de FIRE-beweging?

FIRE staat voor ‘Financially Independent & Retire Early’. Het heeft dus niet echt iets te maken met ontslag nemen of krijgen, zoals de Engelse term misschien doet vermoeden. Eerder met het jezelf (uiteindelijk) ontslaan van de verplichting om te werken. Want daar draait het om bij de FIRE-beweging: financieel onafhankelijk worden. Soms is het doel daarvan inderdaad om eerder met pensioen te gaan, maar dat hoeft niet per se. Sommige FIRE-aanhangers willen bijvoorbeeld een grote reis maken of minder uur per week gaan werken.

Hoe word je financieel onafhankelijk?

Klinkt heel mooi allemaal, maar hoe werkt dat nou, financieel onafhankelijk worden? De FIRE-beweging gebruikt een vaste berekening om te bepalen welk bedrag je nodig hebt om FIRE te worden. Dit is gebaseerd op de 4%-regel; verschillende studies geven namelijk aan dat je kunt blijven rondkomen als je jaarlijks 4% rendeert. Dit betekent dat je vermogen jaarlijks met 4% stijgt. Meestal haal je dat rendement uit het beleggen van je vermogen. Let hierbij wel op de inkomstenbelasting, want die betaal je ook gewoon over je belegging. Hoe je dus uiteindelijk bepaalt wanneer je FIRE wordt? Vermenigvuldig je jaarlijkse uitgaven met 25. Geef je maandelijks € 2.000 uit, dan is dit op jaarlijks basis € 24.000. In dit geval heb je € 600.000 nodig om FIRE te worden.

FIRE-stappenplan

Dat klinkt als een hoop geld, maar gelukkig is het niet zo onhaalbaar als het klinkt. De FIRE-beweging gaat namelijk uit van zes duidelijke stappen. Hoe snel je FIRE bent en hoe zwaar dat is? Dat ligt aan je doelen en de leeftijd waarop je financieel onafhankelijk wilt zijn. Hieronder lopen we de stappen van FIRE worden een voor een door.

Stap 1: doelen stellen

Wil je op je veertigste met pensioen? Daar moet je natuurlijk wat harder voor werken dan wanneer je doelt op je zestigste. Een ander doel kan zijn dat je een lange reis wilt maken of drie dagen per week wilt werken in plaats van vier of vijf. In ieder geval is het belangrijk om je doelen duidelijk te maken voordat je toewerkt naar FIRE worden.

Stap 2: schulden wegwerken

Je moet nog iets anders regelen voordat je financieel afhankelijk kunt worden. Juist, je schulden wegwerken, zoals een studieschuld. Als je hier steeds rekening mee moet houden, werkt de methode van de FIRE-beweging niet optimaal. Zorg er dus eerst voor dat je geen (studie)schuld meer hebt. Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken.

Stap 3: inkomsten en uitgaven bijhouden

Misschien doe je het al: bijhouden wat je elke maand uitgeeft en wat er binnenkomt. Deze stap is cruciaal volgens de FIRE-beweging. Het hele doel van de methode is namelijk om dat wat je overhoudt te vergroten en vervolgens nóg groter te maken. Best logisch dus dat je dan eerst moet weten hoe het er voor staat.

Stap 4: uitgaven verlagen

Heb je echt abonnementen nodig op Netflix, HBO én Disney Plus? En kun je niet beter ‘s ochtends thuis een kop koffie zetten in plaats van op het station halen? Yep, de vierde stap om FIRE te worden is je uitgaven onder de loep nemen en kritisch kijken naar bespaarmogelijkheden. Misschien lijkt een paar euro per dag uitgeven aan koffie niet veel, maar op maandelijkse basis tikt dit flink aan. En zo zijn er vast meer dingen waarin je kunt minderen, zoals lunchdates of Thuisbezorg-bestellingen.

Stap 5: inkomsten verhogen

Het gaat bij de FIRE-beweging niet per se om meer geld verdienen, maar als het lukt helpt het wel. Want als je meer verdient (en dan niet meer gaat uitgeven) ben je sneller financieel onafhankelijk. Hoe pak je dit aan? Ga in gesprek over loonsverhoging, verhoog je tarieven als je zzp’er bent of verhuur een kamer van je huis. Vind je dat je huidige werkgever jou te weinig betaalt en krijg je geen loonsverhoging? Wees dan niet bang om aan een nieuwe baan te denken. Ontdek je mogelijkheden om te werken bij populaire bedrijven en waag eens een kans.

Stap 6: investeren

Als je eenmaal minder uitgeeft en misschien zelfs meer verdient, houd je maandelijks meer over. Maar daar stopt de FIRE-beweging niet. Om echt financieel onafhankelijk te worden moet je je maandelijkse rendement namelijk ook investeren. Door bijvoorbeeld te beleggen via een bank als de Rabobank of ABN AMRO laat je je geld echt groeien en word je uiteindelijk sneller FIRE. Dit werkt het beste als je minimaal 25% van je inkomen belegt. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat beleggen risico’s met zich meebrengt.

Is FIRE iets voor jou?

De FIRE-methode is niet voor iedereen. Vooral als je een modaal inkomen (of minder) hebt moet je behoorlijk minimalistisch leven. En dat is het niet altijd waard. Denk ook altijd goed na over je doelen. Hoe sneller je FIRE wilt zijn, hoe lastiger dit is. Maar hoe extreem je de FIRE-beweging ook wilt volgen, het is altijd goed om eens kritisch naar je inkomsten en uitgaven te kijken. Wie weet geeft dit je meteen al de financiële vrijheid die je nodig hebt.

 

FAQ

Wat is de FIRE-beweging?
Dat ligt aan je eigen doelen. Hoe sneller je FIRE wilt zijn, hoe moeilijker dit is. Let dus op dat je een realistisch doel voor jezelf stelt.

Hoeveel heb je nodig voor FIRE?
Volgens de FIRE-methode heb je 25 keer je gemiddelde maandelijkse uitgaven nodig om FIRE te worden.

Hoe starten met FIRE?
De eerste stap van FIRE worden is je doelen stellen, je eventuele schulden wegwerken en je inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten. In dit artikel lees je het hele stappenplan.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.