Financieel Blog

Als ondernemer zijnde kan het soms voorkomen dat je te maken krijgt met klanten die niet betalen. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen, zoals het versturen van aanmaningen en het inzetten van een incassobureau. In dit blog vertellen wij je alles wat je moet weten over het inschakelen van een incassobureau, kijk ook gerust verder op deze website!

 

Wat is een incassobureau?

Een incassobureau is een bedrijf dat namens schuldeisers (zoals ondernemers) openstaande rekeningen int van debiteuren (zoals klanten). Een incassobureau kan op verschillende manieren te werk gaan. Zo kunnen zij simpelweg een brief sturen om te herinneren aan de openstaande betaling of een persoonlijk telefoontje plegen. In sommige gevallen kan het incassobureau ook overgaan op juridische stappen, zoals het aanspannen van een rechtszaak.

 

Voordelen van het inschakelen van een incassobureau:

Het inschakelen van een incassobureau brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo is een incassobureau gespecialiseerd in het innen van openstaande rekeningen, waardoor zij jouw bedrijf veel tijd en moeite kunnen besparen. Ook kan het inschakelen van een incassobureau soms leiden tot een hogere betalingsbereidheid bij de debiteur, omdat zij weten dat er een professional bij de zaak betrokken is.

 

Kosten van een incassobureau:

Het inschakelen van een incassobureau brengt uiteraard kosten met zich mee. Deze kosten kunnen verschillen per bedrijf, maar zijn over het algemeen gebaseerd op het no cure, no pay-principe. Dit betekent dat er pas kosten gerekend worden wanneer de zaak daadwerkelijk is opgelost. Het percentage kan per bureau verschillen, maar ligt over het algemeen tussen de 10% en 25% van het totale factuurbedrag.

 

Wat te doen voordat je een incassobureau inschakelt?

Voordat je overgaat tot het inschakelen van een incassobureau, is het verstandig om eerst nog een aantal stappen te ondernemen. Zo kun je bijvoorbeeld eerst nog persoonlijk contact zoeken met de debiteur en een betalingsregeling treffen. Ook kun je een aanmaningsbrief sturen. Zorg er daarnaast voor dat je al het bewijsmateriaal, zoals facturen en communicatie met de debiteur, goed op orde hebt.

Wanneer je als ondernemer te maken krijgt met openstaande rekeningen, kan het inschakelen van een incassobureau een slimme zet zijn. Een incassobureau kan jouw bedrijf veel tijd en moeite besparen en heeft vaak een hogere betalingsbereidheid bij de debiteur. Het is echter belangrijk om eerst nog een aantal stappen te ondernemen voordat je overgaat tot het inschakelen van een incassobureau. We hopen dat dit blog je meer inzicht heeft gegeven in het inschakelen van een incassobureau en je helpt bij het maken van de juiste keuzes.

 

Bron: zwsincasso.nl

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.