Financieel Blog

Hoe is het werken in de finance nou eigenlijk? Welke onderwerpen van dit vakgebied kennen wij nog helemaal niet? En wat is er waar van de stereotypes die geschetst worden? Wij vroegen het aan iemand die al enige tijd actief is in de finance wereld.

Waarom heb jij gekozen voor het vakgebied Finance?

Allereerst omdat ik van jongs af aan goed was met cijfers. Economie en M&O (management en organisatie) lagen mij op de middelbare school altijd goed. Tijdens mijn schoolperiode ging ik M&O steeds leuker vinden en werd dit mijn beste vak. Toen ik mijn havo diploma had gehaald besloot ik bedrijfseconomie te gaan studeren, dit sloot het beste aan op mijn kwaliteiten en wat ik echt leuk vond en energie uit haalde. Eigenlijk een vrij logische stap.

Heb je ooit naar een andere richting gekeken of was het al snel duidelijk dat dit jouw vakgebied was?

Een andere richting niet. Wel binnen het vakgebied finance zelf. Het is eigenlijk zo breed dat je alle kanten nog op kan, dit maakt het ook zo aantrekkelijk vind ik. Accountant of controller leek mij in eerste instantie heel interessant, maar toen ik daar een betere kijk op kreeg, zag ik al snel dat dit niet voor mij was weggelegd. Strategie in combinatie met cijfers trok mij wel heel erg aan. Dat vind ik wel het allerleukste en hier ben ik momenteel ook werkzaam in.

Als we het hebben over finance, wordt vaak het stereotype geschetst mannen in pak, dure auto’s en fast cash. In hoeverre klopt dit?

Bullshit! Dit kan ik gelijk ontkrachten. Het dragen van een pak verschilt per bedrijf, vaak in de bancaire sector worden pakken gedragen. Maar dit heeft niet met de finance afdeling te maken, maar de gehele organisatie loopt daar in een pak. Dat is gewoon de bedrijfscultuur en wat zij willen uitstralen naar de buitenwereld toe. In andere organisaties volstaat een overhemd en een spijkerbroek of een nette trui. Dus dit stereotype is zeker niet waar.

En hoe zit het met de overuren en bonussen?

Ik heb nu bij drie verschillende organisaties gewerkt en het aantal overuren van mij vallen heel erg mee. Natuurlijk werk je wel eens over, maar dit heeft elke afdeling wel eens. Er wordt een bepaalde doelstelling opgesteld en deze moet gehaald worden binnen de daarvoor bepaalde tijd. Dus nee, dit komt in de finance niet vaker voor dan bij een ander vakgebied.

Over de bonussen kan ik ook een korte uitleg geven. Bij de organisaties waar ik voor heb gewerkt, werden geen bonussen gegeven. Voor zover ik weet dan haha. In het nieuws is wel eens over de bonuscultuur bij de bancaire sectoren gepraat, daar heb ik persoonlijk geen weet van, dus ik denk dat daar het stereotype vandaan komt. Zelf denk ik meer aan de sales en recruitment afdelingen waar de bonussen worden uitgedeeld, door de targets die op de afdelingen gehaald moeten worden. Dat is in de finance anders, daar worden doelstellingen opgesteld.

Tot slot, is er echt iets wat we moeten weten van finance?

Om terug te komen op de stereotypes, de mensen van de finance afdeling zijn absoluut geen stoffige types. Je kan enorm lachen en ik heb nog nooit een ‘saai’ persoon ontmoet

Deel dit artikel

Zoeken door blog-artikelen

Categorieën